Alles wat je moet weten over onze bloemenfavoriet: de Brugmansia



Tervado is al jaren een verdeler van de Brugmansia. Onze voorliefde gaat ver terug, en die willen wij graag met jou delen.

Wat is een Brugmansia?

De brugmansia is een plant afkomstig van het Andesgebergte en Midden- en Zuid Amerika. Brugmansia is beter gekend als de de Datura. Het verschil met de Datura is dat de bloemen van de Brugmansia hangen, en die van de Datura staan rechtop. In Nederland noemen ze deze prachtige plant dan weer de Engelentrompet. Deze bijnaam danken we aan de appeldoorn bloemen die naar beneden groeien, en dus van de hemel komen. 

De Brugmansia heeft grote, hangende trompetbloemen met buisvormige kelken die tot wel 30 cm lang kunnen worden. Ze bloeien de hele zomer door en de geur is vooral 's avonds waar te nemen. De Brugmansia is een echte bijenlokker. Naast honingbijen, lokt de plant ook veel hommels en vlinders naar je tuin. Een fijne troef als je het ons vraagt.

Het is belangrijk om te weten dat alle delen van de Brugmansia giftig zijn, hij behoort tot de nachtschadefamilie. Pas dus op met kleine kinderen, huisdieren en bij het snoeien van deze plant. Het snoeien doe je best met handschoenen. Brugmansia wordt toegepast als terrasplant in potten. De groeiwijze is meestal breed struikvormig. In hun natuurlijke omgeving kunnen ze zelfs uitgroeien tot grote struiken of bomen tot wel 9 meter.

Welke soorten bestaan er?

Wij van Tervado kunnen niet genoeg krijgen van de prachtige Brugmansia's. Van de Brugmansia arborea tot de sanguinea. Bewonder onze oogappel op onze webshop en ontdek een ruim aanbod van deze prachtige plant.



Algemene verzorging

De Brugmansia heeft grote bladeren waardoor er veel water verdampt wordt. Wij raden aan om ze dus regelmatig water te geven. Doe je dit niet, dan zullen de planten al snel hun bladeren laten hangen. Tervado geeft graag nog enkele verzorgingstips:

  • Laat ze op warme, zonnige dagen niet uitdrogen maar geef voldoende water.
  • Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Lees hier meer over het belang van dit product.
  • Gebruik goed vochthoudende potgrond die voldoende voedselrijk is. Worden de bladeren lichtgroen en bloeien ze slecht? Dat wijst op voedselgebrek. Het is dan tijd om een tandje bij te steken.
  • Let op dat de potten voldoende ruim zijn, Brugmansia's groeien snel en daarom hebben de wortels graag veel ruimte.
  • Zoals met alle planten moet je pot drainagegaten hebben zodat overtollig water weg kan.

Bij deze plant moet je niet opletten voor overbemesting. Dat is namelijk niet mogelijk. Alles over het bemesten van je Brugmansia lees je hier.

Verzorging winter

Breng de Brugmansia nog voor de eerste nachtvorst naar binnen. De plant moet overwinteren op een koele (5°-10°C) lichte of donkere plek. Tijdens het overwinteren mag de plant vrij droog gehouden worden. Verlucht regelmatig de ruimte om aantasting van insecten en ziektes te voorkomen. Bij het binnenbrengen kan je de plant een flinke snoeibeurt geven. De ingekorte takken kan je later eventueel als stekmateriaal gebruiken. In het voorjaar (maart) krijgt de Brugmansia een definitieve snoeibeurt en verpotting. 

Na de IJsheiligen, rond 15 mei, kan de Engelentrompet naar buiten verhuizen. Zorg voor een beschutte plek waardoor het grote blad en de bloemen niet beschadigen als het waait of regent.

Ben je een beginner maar pronk jij toch graag met deze prachtige paradijsplant? Start dan met het aankopen van een eenvoudige variant, die je bijvoorbeeld in de Lidl kan vinden en evolueer gaandeweg.

Intussen is de Brugmansia als sierplant in Europa en Noord-Amerika ruim verspreid. Door zijn heerlijke geur en lange levensduur is het een must in je exterieur.

Ben jij op zoek naar een prachtige Brugmansia voor jouw urban jungle?

Tervado BVBA in Heusden Zolder kweekt lokale en kwalitatieve terras- en tuinplanten, en biedt een ruime keuze aan allerhande materialen voor je tuin. Daarnaast helpen wij je met veel plezier verder bij de aanleg en het onderhoud van je tuin. Groene vingers gegarandeerd.

Ontdek onze prachtige Brugmansia's

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons