Zo hou je je terras- en tuinplanten in leven: 5 slimme verzorgingstipsPlanten maken je exterieur compleet. Ze geven sfeer, kleur én bestaan in immens veel soorten. Maar wist jij dat tuin- en terrasplanten een aangepaste verzorging nodig hebben? Ontdek hier hoe je ze moet verzorgen met slechts 5 handige tips.

Vul je bloempotten en plantenbakken met de juiste potgrond

 Planten kunnen worden onderverdeeld in 3 categorieën:

 1. Zuurminnende planten
 2. Neutrale planten
 3. Kalkminnende planten

Bloemen en planten groeien het best in potgrond die een aangepaste zuurtegraad heeft. Hou hiermee zeker rekening bij de keuze van de potgrond voor je planten. Zo zal je plant makkelijker en meer voedsel opnemen uit de grond. Dat zorgt er dan weer voor dat deze sneller zal groeien.

Bijmesten met vloeibare meststof

Geef allereerst je planten regelmatig water en voeding. In kwaliteitspotgrond zitten meststoffen voor 1 tot 6 maanden, hoeveel precies is afhankelijk van de soort. Ga ervan uit dat de potgrond organisch bemest is voor ongeveer 100 dagen (3 maanden) voor een goede startgroei en een prachtige bloei van je terrasplanten. Op het einde van deze periode is het nodig om wekelijks een extra bemesting van 5 ml vloeibare meststof per liter gietwater toe te passen voor terrasplanten en mediterrane planten. Zo blijven je planten een hele zomer in uitbundige groei en blijven ze in topvorm.

Ongedierte vermijden

Hebben je planten last van insecten? Geef beestjes geen kans en kies voor meststofstaafjes die naast het verspreiden van meststoffen ook insecten voorkomen en bestrijden. Een laagje zand over de potgrond strooien zorgt ervoor dat rouwvliegjes niet kunnen ontsnappen. Dit proces moet wel herhaald worden: het zand zakt uiteindelijk door de potgrond naar beneden. Voor de bestrijding van andere beestjes kun je zelf een spray maken, of een spray op onze webshop kopen die specifiek voor de infectie geschikt is. Controleer na de behandeling ook regelmatig je planten om te kijken of de beestjes niet zijn teruggekomen. 

Gezonde potgrond

Wil je je planten graag voorzien van een gebalanceerde water/lucht-verdeling in de potgrond? Leg dan een laagje hydrokorrels op de bodem van elke pot. Overtollig water zal zo in de poriën van de korrels dringen en dit wordt pas weer vrijgegeven wanneer de plant en de grond dit weer nodig heeft. Door ook een klein laagje van deze korrels op de potgrond te strooien droogt dit minder snel uit.Verpotten

In een nieuwe pot

Planten verpotten is niet moeilijk. Kies een geschikte pot of bloembak die twee tot drie centimeter groter is dan de oude. Staat jou oude plant al lang in dezelfde post? Dan kies je best een pot die vijf tot zes centimeter groter is. Maak er drainagegaten in als deze er nog niet in zitten.

 1. Strooi een laag van vijf centimeter hydrokorrels op de bodem.
 2. Schep hierover een laag vochtige potgrond. Dit kan universele- of kokospotgrond zijn.
 3. Zet de plant in de nieuwe pot en vul deze met nieuwe potgrond.
 4. Druk zachtjes aan er zorg ervoor dat de grond onder de rand van de pot blijft.

In de bestaande pot

Gelukkig is het verpotten van een plant niet altijd nodig. Je kan je plant ook terug tot leven brengen in dezelfde pot door de wortels te snoeien.

 1. Haal de plant uit de pot en haal rondom de wortels wat potgrond weg.
 2. Snoei de plantenwortels wat korter en doe een vers laagje potgrond in de gebruikte pot.
 3. Zorg ervoor dat de hoeveelheid wortels en bladeren van de plant in evenwicht is. Snoei dus ook je plant een beetje terug als je eerder hetzelfde met de wortels deed. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte zodat er nieuwe gezonde wortels ontstaan.
 4. Zet je plant in het kleine laagje potgrond en vul aan met extra grond tot onder de rand van je pot. Het water en de voeding zal nu beter worden vastgehouden.

Ben jij op zoek naar een prachtige plant voor jouw urban jungle?

Tervado BVBA in Heusden Zolder kweekt lokale en kwalitatieve terras- en tuinplanten, en biedt een ruime keuze aan allerhande materialen voor je tuin. Daarnaast helpen wij je met veel plezier verder bij de aanleg en het onderhoud van je tuin. Neem zeker een kijkje naar onze oogappel: de Brugmansia. Groene vingers gegarandeerd.

Bezoek onze webshop

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons